Kim bu Profesyonel Koç?



‘Ormana gittim. Çünkü bilinçli yaşamak istiyordum. Hayatı tatmak ve yaşamın iliğini özümsemek istiyordum. Yaşam dolu olmayan her şeyi bozguna uğratmak için ve ölüm geldiğinde aslında hiç yaşamamış olduğumu fark etmek için...’
                                                          
                                                                                              Henry David Thoreau



Ömrümüz anlam arayarak geçiyor. Oysaki yaşamımızın anlamını ancak kendimiz yaratabiliriz.

Uzayda boşluğa bağıran birinin sesi duyulmaz; sesin duyulabilmesi için havadaki moleküllerin titreşmesi gerekir. Sesin taşınacağı bir ortama ihtiyaç vardır. İşte koç bu noktada hava rolünü oynar, seslerin kişi tarafından duyulmasını ve nefessiz kalmamasını sağlar. Sesler sözlere dönüşür. Yani koç, danışanına hava olur, nefes olur.

İstediğimizde hepimizin kendini yaratabilme gücü var. Farkındalığımız oluştuğunda, seçim yapmaya başladığımızda ve kendimize güvendiğimizde değişim hız kazanır ve eylem haline dönüşür. Farkındalık ile bilinçli değişimleri başlatabiliriz. Kendimize, çevremize ve dünyaya karşı net bir bakış açısı kazanırız. Yargılayandan, öğrenen ve anlayan bir anlayışa yönlenmiş oluruz. Farkındalık oluştuğunda muhtemel olan seçeneklerimizi de keşfeder ve incelemeye başlarız. Bizi ileriye taşıyacak doyuma ulaştıracak, performansımızı arttıracak seçenekler içinden sorumluluğumuzu alır kendi seçimimizi yaparız. Kendimize duyduğumuz güven ile cesaretimizi toplayıp konfor alanımızdan çıktığımızda,  eylem haline dönüştürdüğümüz her ne ise bir süre sonra doğal davranış şeklimiz haline gelmeye başlar.

Farkındalığın odak noktası;

  •          Kim olduğumuz (güçlü yönler, değerler, yaşam amacı),
  •          Ne istediğimiz (anlamlı hedefler oluşturmak),
  •          Nerede olduğumuz (hedefe ilişkin mevcut geçerlilik),
  •          Neyin işe yaradığı ve neyin yaramadığıdır (destekler ve müdahale).


Profesyonel koç bu süreçte güçlü sorularıyla düşündüren, etrafınızı göremediğinizde ya da dengenizi kaybedip düşeceğinizi zannettiğiniz anda sadece destek sağlayan, motive eden samimi, güvenilir bir yol arkadaşıdır. Sizi etkin dinleyen ve takdir eden ancak sizi etkilemeden ve yön vermeden seçtiğiniz yolda, yol almanızı sağlayan kişidir. Farkındalık oluşumunda etkin rol alan, seçimlerimizin ne olduğunu keşfettiren ve kendinize güvenmenizi destekleyendir.



Bu güven hissi, belirli bir işi yapabileceğinizi bilmek değildir. Karşınıza ne çıkarsa çıksın baş edebileceğinizi bilmenin inancıdır. Sizi özgürleştirerek, başkalarının görüş ve sorularına daha açık olmanızı, dürüst ve gerçek iletişim kurmanızı da sağlar.

Kendini tanıma teması, yönetim literatürlerinde gittikçe daha fazla görülmektedir. Önde gelen yönetim guruları, etkin ve sürekliliği olan liderliğin temelinde, kendini tanımanın gerekliliğinden bahsetmektedirler.

Günümüzde, Koç tarzı yaklaşımın temel liderlik özelliklerinden biri olduğu kurumsal firmalarda da artık kabul görmektedir. Bir grubun duygusal tonuna rehberlik etmek için, yeni liderlerin becerilerini artırmada ve etkili performans gösterebilmelerinde koçluk becerilerinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır.

Profesyonel Koçluk, önceki dönemlerde iş dünyasında yüksek kademedeki yöneticiler ve yükselen yıldızlar için bir ayrıcalıktı.  Artık değişik kademedeki çalışanlara kişisel gelişim, yüksek motivasyon ve doyurulmuş personelin yüksek performansına yönelik şirketlerin standart yönetim aracıdır. Çoğu şirket şimdilerde koçluk teknik ve araçlarını personeline öğreterek iç koçlar yetiştirmeye ve şirket işi uygulamaya da destek vermektedir.

Yurtdışında meslek olarak kabul gören Profesyonel Koçluk, 2013 yılında Uluslararası Meslek Standartları ile Türkiye’de de "meslek" dalları arasında yerini almıştır.


Damla Kunç Koçman


Referanslar

Yeni Liderler; Daniel Goleman, Richard Boyatzis, Annie McKee, Varlık yayınları 2014

Koaktif Koçluk; Laura Whitworth, Karen Kimsey-House, Henry Kimsey-House, Phillip Sandahl, MediaCat  2013

Profesyonel Koçluk; Nuri Murat Avcı, Umut Ahmet Tarakçı, Park Kitap, Kasım 2014

Liderlik Çarkı, C. Clinton Slide

Resim 1: Osman Hamdi Bey

Resim 2: Shigeo Fukudo

Yorum Gönder