Yönetici Rehberi 1

Farklılıkar ve Liderlik



Hayatımızda liderlik vasıflarına gereksinim duyduğumuz temel alanlara bir göz atarsak bunları 3 grupta toplayabildiğimizi görürüz; “Ebeveynlik”, “Öğretmenlik” ve “Yönetim”. Her üç durumda da bir lider ile onu izleyenler arasındaki ilişkiler söz konusudur. Burada izleyen aslında etkilenen kişidir, bir çocuk, öğrenci veya çalışan olabilir. İzleyenlerin her birinin diğerinden çok farklı olduğu muhakkaktır. Farklı beklentileri, yetkinlikleri, becerileri, iletişim tarzları ve çevreleri vardır. Peki, sizi izleyenler birbirlerinden bu kadar farklı iken siz hepsine aynı tarz ve kalıplar içerisinde liderlik edebilir ve bunda başarılı olabilir misiniz?

Durum


Oldukça iyi performansa sahip bir grubun yöneticisisiniz. Yetkin kişilerden oluşan ve uzunca süredir kendi başına çalışan grubun içinde kişisel ilişkiler ve sosyal ortam da oldukça iyi seviyededir.  Ancak son günlerde bir problem üzerinde takıldıklarını ve çözüme ulaşamadıklarını fark ediyorsunuz.
A. Grup ile konu üzerinde iletişime geçip problem çözme aktivitesine katılırsınız.
B. Zaten etkin olan grubunuzun çözümü kendisinin bulmasını bekler ve müdahale etmezsiniz. 
C. Soruna hızlı ve kararlı bir şekilde müdahale ederek düzeltmek ve yeniden yönlendirmek için harekete geçersiniz.
D. Grup ile konuşup problem üzerinde çalışmaları için cesaretlendirerek motivasyonlarını arttırıcı önlemler alır ve çalışmalarını uzaktan desteklersiniz.

Yorum

D seçeneği, zaten iyi iç iletişimi ve motivasyonu olan bir grup için aynı konulara zaman ayıran, çok da etkin olmayan bir tarzı göstermektedir. A seçeneği problem çözme aktivitesine katılım ile bilgi paylaşımı sağladığından etkinliği daha yüksek bir tarz göstermektedir. C seçeneği direktif bir tarz olmakla birlikte sorunun önemli bir boyuta ulaşğı veya acil olduğu varsayılarak sonuca odaklı bir müdahale içermektedir. Etkinliği yüksek olmakla birlikte yetkin çalışanlarınız arasında çok hoş karşılanmayacaktır. B seçeneği ise tamamen yetki paylaşımına dayalı bir tarza işaret etmektedir. Yüksek güven ve sabır gerektirmekte birlikte gerek çalışanların gelişimi gerekse de çözümün doğruluğu açısından en etkin tarzdır.

Eren İkiz - Platin Dergisi

Yorum Gönder