Yönetici Rehberi 8

Durum

Ekibiniz uzun mesailer ile çalışmaya oldukça alışmış durumda. Normal mesai sonrasında adeta bir bayram havasında geçen akşam mesaileri her gün kendisini gösteriyor. Çalışanlarınızdan bir tanesi ise saat tam 18.00 da çıkmak için çabalıyor. Performans değerlendirmelerinde orta seviye puanlar alan çalışanınızın bu huyu arkadaşlarını da rahatsız ediyor. Özellikle izin döneminin başlaması ile artan iş yükü karşısında söz konusu çalışanın ekip arkadaşlarını yalnız bırakacağından endişe ediyorsunuz. Problemi nasıl çözersiniz?
A. 18.00’da çıkıyor olması ekip ile uyumsuz, motivasyonsuz ve isteksiz olduğunu göstereceğinden bir an evvel ya düzelmesi ya gitmesini önerirdim.
B. İşlerini yaptığı sürece çıktığı saat çok da problem değildir. Normal mesai saatlerine de uyduğuna göre ayrıca adım atmaya gerek yoktur.
C. Çalışana ekibin önemini anlatır, onun da diğerleri gibi akşam kalması gerektiğini söylerdim.  
              


           Yorum
               
                Öncelikle orta seviye performans puanları alıyor olması beklentiyi karşılar seviyede performans ürettiğini gösterir ki, bu durum ya performans problemi olmadığını, 
ya da sizin performans değerlendirmesini doğru yapmadığınızı gösterir. İşini normal çalışma saatleri içinde yaptığını düşünecek olursak o halde aslında dikkat edilmesi gereken diğer çalışanların neden geç saatlere kadar çalışmak zorunda olduklarıdır. Sorun sizin performans değerlendirmenizde ise ilk yapılacak olan bu konuda kişisel gelişim eğitimi almaktır. İşlerin adil olarak dağıtılmadığı bir durum söz konusu ise sorun yine sizin yönetsel becerilerinizdedir. Çalışan izin dönemi gibi ayrılan kişilerin yükünün de ekip arasında paylaştırılması gereken durumlarda diğerlerine destek vermeyi reddediyor ise bu duruma derhal müdahale etmekte fayda vardır. Kişiye ekibin önemi anlatılırken, ortak hedeflere yönlendirilmeli, yalnız başaracağı işlerin oranı toplam hedefler arasında ekip ile birlikte başaracağı işlerin altında bir ağırlığa taşınmalı, kendisinin de bu durumdan nasıl fayda sağlayacağı gösterilmeli, yapılacak işlerde gönüllülüğü ölçümlenerek değerlendirilmelidir.
Eren İkiz - Platin Dergisi

Yorum Gönder