Yönetici Rehberi 11



Motivasyon eksikliğinin sebeplerinden birisi ; Terfi Problemi 


 Durum

Ekibinizi en gözde çalışanlarından birisi geçmişte son derece başarılı sonuçlar elde etmesine rağmen motivasyonunun düşmesine paralel olarak performans problemleri yaşıyor. Sıkıntısının kaynağının terfi problemi olduğunu biliyorsunuz. Bir süredir etkin delegasyon ve iş zenginliği yaratarak motive etmekteydiniz. Ancak şirket bünyesinde hiçbir terfi alternatifi bulamadığınız gibi, orta vadede de yeni bir gelişme beklemiyorsunuz. Çok sevilen bir çalışanı kaybetmek üzere olduğunuzun farkındasınız. Bu durum karşısında nasıl bir yol izlersiniz?  
A) Piyasada iş arayan bir sürü çalışkan insan var diyerek ayrılma kararına saygı gösterirdim.
B) Çeşitli vaatlerle terfi edeceği sözünü verir, bu konuda da iyi niyetle çabalamaya devam ederdim.
C) Ayrılma sürecini daha etkin yönetmekle ilgili aksiyon almaya çalışırdım.
Does it always rain

Yorum

Sanırım hiçbirimiz başarılı ve gelecek vaat eden bir çalışanı kaybetmek istemeyiz. Ancak bazen şartlar başka seçenek bırakmaz. Kararına tabii ki saygı gösteririz ve tabii ki yeni çalışanlara ve fikirlerine her zaman açığız.
A) seçeneği başarılı bir çalışanı kaybederken pek de proaktif bir yaklaşım olmasa gerek.
B) seçeneği ise bir liderin en önemli düsturlarından birisine tam anlamı ile ters düşüyor; “ Tutamayacağın sözü verme ! “. Nasıl olsa gerçekle yüzleşme anı gelecek ve o an hepimiz için çok zor olacak.
C) seçeneğinde bahsedilen, yapılması gerekenlerin hepsi yapıldıktan sonra ve başka alternatif kalmadığında arkadaşımıza yeni fırsatlar bulması için yol açarken, mevcut işlerin aksamadan devam edebileceği ortamı yaratmaktır. Bu amaçla çalışanımıza arayış sürecinde koçluk yaparken kendi yerine adam yetiştirmesini sağlamak mümkündür. Sevilen ve başarılı bir çalışanın ekipten ayrılması kalanlarda çeşitli sebeplerle motivasyon sıkıntısı yaratacaktır. Eğer bu dönem iyi yönetilir, küskünlük ve herhangi bir olumsuz görüş oluşmadan tamamlanır, bu arada işlerin devredilebileceği kaynak da hazırlanabilirse sancılı bir süreç başarı ile tamamlanmış olacaktır.
Eren İkiz - Platin Dergisi

Yorum Gönder