Yönetici Rehberi 13




Durum

Şirketinizde bir değerlendirme merkezi ve buna bağlı bir yetenek havuzu uygulaması planlıyorsunuz. Ancak tüm çalışanları bu çalışmaya alma imkanınız yok. Alsanız bile ardından gelecek süreçte, düşündüğünüz yoğunluk ve kalitedeki eğitimleri, bu kadar kalabalık gruplara uygulamanız mümkün değil. Nasıl bir çözüm uygulardınız?
 A. Bütçeyi mümkün olduğunca zorlayarak ve gerekirse kaliteden ödün vererek herkesin katılmasını sağlardım.
 B.Tepe yönetimin önceden belirlenmiş sayıda aday seçmesini isterdim.
 C. Performans, yıl, dil bilgisi gibi belirli kriterler oluşturarak adayları bir filtreden geçirir elimde kalan adayları eğitime alırdım. 



Yorum




A. da belirtilen seçenek herkese eğitim fırsatı sağlasa bile düşen kalite hedeften uzaklaştırması, hak eden ile etmeyen arasında fark kalmaması gibi sebeplerle beklenen çıktıları sağlayamayacaktır. Amaç herkesi eğitime almak değil insanları geliştirmektir. B. seçeneği ise subjektif seçim kriterleri ve çalışanlar arasında yönetime yakın olanların ödüllendirileceği algısı gibi sıkıntılar doğuracak, çalışmaya seçilmeyenler neden seçilmediklerini sorgulayarak motivasyon kaybına uğrayacaktır. Yönetim seçim kriterlerini net olarak açıklayamayacağı için organizasyonda önemli tepki oluşturacaktır. C. seçeneği herkese açıklanabilir, şeffaf seçim kriterleri ile geçmiş performansı ile kendisini ispatlamış çalışanların ön plana çıkmasını ve ödüllendirilmesini temin edecektir.  Hedef kitleden olmayan birkaç aday gruba girme fırsatı yakalasa bile, bu kabul edilebilir bir sapmadır. Diğer adaylar bir sonraki çalışma için sıra beklerken, katılamayanlar da neden katılamadıklarını açık bir şekilde öğrenecek ve eksiklerini kapatarak ilerde katılabilmek adına çaba sarf edeceklerdir. Diğer bir önemli nokta çalışmanın sonucunda katılımcıların terfi edeceği gibi bir yanlış algının oluşmasını engellemek ve bunun bir geleceğe yatırım programı olduğunu ifade etmektir.
Eren İkiz - Platin Dergisi

Yorum Gönder