Mutlu Olmak İçin İhtiyaç Olan Nedir


‘’İnsan yalnızca dertlerini saymaktan hoşlanır, mutluluklarını ise saymaz’’  bu kışkırtıcı cümlenin sahibi Dostoyevski bana göre oldukça haklı.

Kendisinin mutsuz olduğunu söyleyen çok insanla karşılaşıyorum. Zihinlerine pelesenk olmuş ‘mutluluk’ kalıbına giremedikleri an mutsuz olduklarını düşünüyorlar.  Mutlu olabilme ihtimali onlara inandırıcı gelmiyor.

Maalesef bizler büyütülürken, mutluluğun başarılarla elde edilebileceği öğretildi. Umut ve mutluluğun kipi ‘’Ah bir zengin olsam!’’ diye söylenildi. Bu nedenle, daha fazla para kazanmak, daha yüksek mevkilere terfi etmek, sanki mutluluğu da beraberinde getirecek algısına sebep oldu.


The Beatles’ın ‘’Can’t Buy Me Love’’ şarkısında ki gibi, mutluluğu para getirmez. Mesleki başarılar da kalıcı mutluluk getirmez. The Happiness Advantage ( Mutluluk Avantajları) kitabı yazarı Shawn Achor’un yaptığı çalışmalara göre, mutluluğu arttırmak insanların kendi ellerinde. Gün sonunda minnet duyulan üç durum yazmak, etrafındaki birisine olumlu mesaj vermek minvalinde alışkanlıklar edinilirse, altı ayın sonunda mutluluk seviyeniz artacaktır.

Olumlu bilince sahip olanlar hayatın her alanında daha yüksek performans gösterirler. Bir konuya olumlu bakabilmek, işin başından insanı başarıya ulaştıracaktır.

Achor’un araştırmaları, olumlu bakış açısı ve mutluluğun iş performansı üzerine etkisinin çarpıcı boyutta olduğunu gösteriyor. ‘’Olumlu yaklaşıma sahip çalışanların performansı, olumsuzların en az yüzde 30 üzerinde seyrediyor. Bu tip insanların enerji seviyeleri, satış sonuçları yükselirken işten ayrılma oranlarıyla sağlık harcamaları düşüyor. Olumlu davranışa ve bakış açısına sahip doktorların, doğru teşhis koyma oranları bile yüzde 50 yükseliyor. Olumlu yaklaşım, başarının en kesin ön habercisidir”

Yue Minjun

Pozitif perspektif sadece iş yaşamımızda değil, hayatın her noktasında bizleri mutluluğa ulaştıracaktır. Şair Sezai Karakoç, masalların tembel olarak bizlere sunduğu ağustos böceğini farklı betimleyerek, olumlu bakış açısı hakkında nefis bir örnek vermiştir.

‘’Ey masalcı adam iftira ettin sen
Bu harikalar harikası böceğe
Onu suçladın tembellikle
En çalışkan onu görüyorum ben
Hiç bir karşılık beklemeden
Yazı ağustosu çamı çınarı
Tanıtıyor bize yazı ağustosu çamı ve çınar’’


Pozitif yaklaşım ve mutluluğu kalıcı hale getirmek, başarıları da beraberinde getirecektir. Önemli olan bu gönenç avantajlardan ne kadar yararlanabilecek olmamızdır.

Eren Akarvardar



KAYNAKÇA

Achor, S. (2010). The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology. New York: Crown Business

 

Şahin, Özgür. (2010, 10 Kasım.) Olumlu bakış açısı nasıl geliştirilir? http://www.kendinigelistir.com/olumlu-bakis-acisi-nasil-gelistirilir/

Yorum Gönder